Conf. univ. dr. Nicolae Mihăilescu (n.mihailescu@yahoo.com)
Universitatea „Hyperion” – București
Conf. univ. dr. Cristina Burghelea (crystachy@yahoo.com)
Universitatea „Hyperion” – București
Prof. Univ. Dr. Florinel-Marian Sgărdea (sgardeafm@gmail.com)
Academia de Studii Economice – București
Drd. Valentin Popa (vali_popa_ro@yahoo.com)
Director, Direcția Județeană de Statistică Botoșani
Conf. univ. dr. Claudia Căpățînă (claudiacapatana@yahoo.com)
Universitatea „Hyperion” – București
Rezumat:
Energia este un subiect actual, primordial pentru activitatea umană. Deciziile politice şi economice nu sunt spontane, ele se fundamentează pe analize complexe de evaluare a nivelului de poluare, a capacităţii de răspuns la limitarea poluării şi a efectului de seră.
În acest articol sunt abordate aspecte ale dinamicii consumului final de energie regenerabilă și de biocombustibili în Uniunea Europeană (U.E.) – 27 şi, în mod particular, la 20 de state grupate pe zone teritoriale: Vest, Sud, Centru și Est.
Studiul este particularizat pentru 10 ani – perioada 2010 – 2019 – care este apreciată ca o limită ce poate influenţa unele constatări ca fiind insuficient de reprezentative.
Revederea periodică a cercetării pe un sistem de date statistice actualizat şi extins este o soluţie de luat în considerare, ca o modalitate de cunoaştere operativă a realizărilor aferente domeniului analizat. De asemenea, o abordare individuală a statelor din Uniunea Europeană, precum şi variante de grupare pe zone teritoriale a statelor, oferă informaţii suplimentare.
Cercetarea prezentată aplică o metodologie care este în mod riguros fundamentată de statistică şi de econometrie şi, de asemenea, poate fi folosită ca suport de informare aplicativă. Pentru definirea modelului econometric s-a utilizat programul informatic Eviews.
Studiul efectuat este finalizat cu concluzii, care vizează viabilitatea modelelor econometrice privnd dinamica consumului final de energie regenerabilă și de biocombustibili în Uniunea Europeană, cu o utilitate incontestabilă pentru fundamentarea deciziilor guvernamentale care vizează politica economică de supraveghere şi de limitare a factorilor poluanţi.
Tendința generală care se conturează le nivel european este de creștere anuală a consumului final de energie regenerabilă și de biocombustibili, ca o rezultantă a preocupărilor și măsurilor aplicate în țările U.E., atât de natură politică, cât mai ales economică, organizatorică, științifică și tehnologică.
Cuvinte cheie: energie regenerabilă și de biocombustibili, model econometric.
Clasificare JEL: C13