Principalele aspecte privind sistemul de indicatori ai consumului cultural

Ec. Nicolae RISTEA
Romanian Statistical Society

Abstract

În analiza nivelului de educație al populației unei țări, pe lângă calculul și prezentarea unor indicatori care relevă nivelul pregătirii primare, secundare sau terțiare, se utilizează și indicatori care atestă gradul de culturalizare al populației. În ceea ce privește acest ultim aspect, indicatorul cel mai util este consumul de cultură, în general, precum și consumul de tipuri (domenii) de cultură. Consumul cultural este reliefat de un sistem de indicatori. În cadrul acestui articol se prezintă inclusiv relațiile de calcul, pe domenii culturale, a consumului public. În articol sunt prezentați un număr de mărimi (indicatori) care se pot calcula și utiliza în analizele statice și dinamice ale consumului cultural, pe plan intern, precum și în comparațiile internaționale privind nivelul de culturalizare al populației.

Cuvinte cheie: cultură, indicator, creație, asociația scriitorilor, consum.
Clasificarea JEL: C10, Z10, Z11

[Text complet]

THE MAIN ASPECTS ON THE CULTURAL CONSUMER INDICATORS SYSTEM

Abstract

In analyzing the level of education of a country’s population, in addition to calculating and presenting indicators indicating the level of primary, secondary or tertiary education, indicators are also used to attest the degree of population culturalization. Regarding this latter aspect, the most useful indicator is the consumption of culture in general, as well as the consumption of crop types (domains). Cultural consumption is highlighted by a system of indicators. Also included in this article are the computational relations, by cultural domains, of public consumption. The article presents a number of dimensions (indicators) that can be calculated and used in the static and dynamic analyzes of cultural consumption, internally as well as in the international comparisons regarding the level of population culturalization.

Keywords: culture, indicator, creation, writers’ association, consumption.
JEL Classification: C10, Z10, Z11

[Full Text]

 RRS Supliment 7/2018